Formikárium pre Myrmica rubra

Všetko o teráriách pre mravce , taktiež recenzie komerčne predávaných formikárii
maxsuper
Príspevky: 8
Dátum registrácie: Sobota, 25. Júna 2011, 12:32
Bydlisko: Tvrdošín

Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa maxsuper » Sobota, 25. Júna 2011, 17:39

Vyrobil som si formikárium pre malú kolóniu Myrmica rubra. Kolónia má 1 kráľovnú, 11 robotníc, 7x pupae, 3 larvy a cca 20 vajíčok. Plánujem ich tam dať keď sa počet robotníc zvýši na 30. Čo na to poviete?
Ešte by som sa chcel opýtať či sa nepustia do toho porfixu (niečo podobné ako ytong). Máte s tým nejaké skúsenosti? Ďakujem za odpoveď.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
antibiotikum
Odontoponera transversa
Príspevky: 304
Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Novembra 2010, 18:54
Bydlisko: Dudince, okres Krupina

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa antibiotikum » Sobota, 25. Júna 2011, 17:41

krasne sa ti vydarilo kiez by som s tym ytongom aj ja vedel.. ake daco som teraz zbuchal aj ja :D ale to skor zo srandy ani nwm co tam dam :D... ale iknac ja by som pockal na takych 50-70 robotnic... nech im neni velke... neviem uvidim co povedia skusenejsi :)... ale pekna praca

Užívateľov profilový obrázok
Skippy666
Site Admin
Príspevky: 1875
Dátum registrácie: Sobota, 26. Decembra 2009, 18:28
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa Skippy666 » Sobota, 25. Júna 2011, 17:44

Ahoj a vitaj!

to formikárium je parádne , na to že je to tvoj prvý pokus :)
Avšak ... pre malú kolóniu Myrmica to nie je moc vhodné. Je to jednoducho moc veľké. Tu aj keby si dal kolóniu 2+100 tak by sa dalo povedať že je to veľké..

Tá kolónia by tam mohla stagnovať, respektívne by sa dalo čakať že tam uhynú. Jediné čo by si mohol spraviť je , skúsiť vymyslieť nejaký vhodný pieskovitý substrát a vyplniť ním komory.
Tak by si nechal napr. otvorené len 2 komory a zvyšok by si v prípade potreby oni dotvorili.

Mohlo by sa ti dokonca stať , že sa ti tam zahniezdia v tej diere čo prepája hniezdo a arénu.
Čiže buď vyplniť , alebo si nájsť väčšiu Myrmica kolóniu , alebo niečo iné vymyslieť ;)
Z vlastných skúseností.

A

Užívateľov profilový obrázok
antibiotikum
Odontoponera transversa
Príspevky: 304
Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Novembra 2010, 18:54
Bydlisko: Dudince, okres Krupina

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa antibiotikum » Sobota, 25. Júna 2011, 17:50

Skippy666 napísal:Ahoj a vitaj!

to formikárium je parádne , na to že je to tvoj prvý pokus :)
Avšak ... pre malú kolóniu Myrmica to nie je moc vhodné. Je to jednoducho moc veľké. Tu aj keby si dal kolóniu 2+100 tak by sa dalo povedať že je to veľké..

Tá kolónia by tam mohla stagnovať, respektívne by sa dalo čakať že tam uhynú. Jediné čo by si mohol spraviť je , skúsiť vymyslieť nejaký vhodný pieskovitý substrát a vyplniť ním komory.
Tak by si nechal napr. otvorené len 2 komory a zvyšok by si v prípade potreby oni dotvorili.

Mohlo by sa ti dokonca stať , že sa ti tam zahniezdia v tej diere čo prepája hniezdo a arénu.
Čiže buď vyplniť , alebo si nájsť väčšiu Myrmica kolóniu , alebo niečo iné vymyslieť ;)
Z vlastných skúseností.

A

alebo proste pockat kym nebude kolonia vecsia ;)

Užívateľov profilový obrázok
Skippy666
Site Admin
Príspevky: 1875
Dátum registrácie: Sobota, 26. Decembra 2009, 18:28
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa Skippy666 » Sobota, 25. Júna 2011, 17:52

no to jo ale to by musel čakať dosť dlho ... myrmica zrovna rýchlo nerastie v začiatku , najskôr na budúci rok zrejme...

maxsuper
Príspevky: 8
Dátum registrácie: Sobota, 25. Júna 2011, 12:32
Bydlisko: Tvrdošín

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa maxsuper » Sobota, 25. Júna 2011, 17:57

A pre kolóniu Camponotus ligniperda by to bolo asi malé že?

Užívateľov profilový obrázok
Skippy666
Site Admin
Príspevky: 1875
Dátum registrácie: Sobota, 26. Decembra 2009, 18:28
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa Skippy666 » Sobota, 25. Júna 2011, 17:59

záleží aké to má rozmery (komory , chodby) , ale ak by si to aj prehĺbil tie chodbičky (ak by boli malé) , tak tiež by si tam musel dať Camponotus kolóniu už s aspoň 20-30 robotnicami.
Čítam že si z Oravy , tam sa dajú nájsť takéto menšie kolónie v malých kusoch dreva alebo aj pod kameňmi.

Užívateľov profilový obrázok
antibiotikum
Odontoponera transversa
Príspevky: 304
Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Novembra 2010, 18:54
Bydlisko: Dudince, okres Krupina

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa antibiotikum » Sobota, 25. Júna 2011, 18:03

ligniperdu daj raddsej do korku... ono sa im bude velmo darit tak... ja tiez mam ligni ale iba 6 robotnic ale kopa vajicok... pockam si a tiez ich dam do korku... snad to vida uz tento rok :D

maxsuper
Príspevky: 8
Dátum registrácie: Sobota, 25. Júna 2011, 12:32
Bydlisko: Tvrdošín

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa maxsuper » Sobota, 25. Júna 2011, 18:05

V skúmavkách mám štyri kráľovné Camponotus herculeanus a jednu Camponotus ligniperda. Majú v priemere po 10 vajíčok. Plánujem robiť podobné formikária aj pre tieto kolónie, len trošku prispôsobím veľkosť.

Užívateľov profilový obrázok
Messorus
SuperModerátor
Príspevky: 587
Dátum registrácie: Sobota, 26. Decembra 2009, 19:16
Kontaktovať užívateľa:

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa Messorus » Sobota, 25. Júna 2011, 21:02

Na tomto formikárku mi chýba asi iba nejako vyriešené vetranie(resp. ho nejako nevidím), inak na prvotinku je to fakt PARÁDA

maxsuper
Príspevky: 8
Dátum registrácie: Sobota, 25. Júna 2011, 12:32
Bydlisko: Tvrdošín

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa maxsuper » Sobota, 25. Júna 2011, 22:28

Keď sa pozrieme na prvý obrázok, tak vetranie je v pravom dolnom rohu - je tam jemná sieťka.

maxsuper
Príspevky: 8
Dátum registrácie: Sobota, 25. Júna 2011, 12:32
Bydlisko: Tvrdošín

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa maxsuper » Sobota, 25. Júna 2011, 22:32

Pre túto kolónie na začiatok použijem asi toto formi... bude to pravdepodobne lepšie riešenie :)

Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
MoMo
Camponotus fallax
Príspevky: 127
Dátum registrácie: Utorok, 16. Februára 2010, 00:08
Bydlisko: Namestovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa MoMo » Nedeľa, 26. Júna 2011, 23:41

u Myrmic by som sa hlavne bal, ze ti to formi proste strasne zasmetia odpadom. Ono ked mala kolonia dostane taketo veke formi , tak nebudu odpad nosit vonku, ale zaplnia nim prazdne komory. Inak pekne toje ... Ale to us je pre veciu koloniu
Camponotus herculeanus , Formica sanguinea , Messor barbarus , Manica rubida

Užívateľov profilový obrázok
macmatej
Harpegnathos venator
Príspevky: 492
Dátum registrácie: Utorok, 27. Apríla 2010, 22:30
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa macmatej » Pondelok, 27. Júna 2011, 10:33

Koloniu 30W Myrmica mam v malom akrylovom formi 10x10cm. Maju spristupnene len 2 komorky. V jednej su natlacene robotnice aj s vajickami a polovicu druhej zahadzali opadom. Jedna sa o komorku ktora je hned pri arene, a mravce su lenive vyniest odpad do areny.

Sethiel
Camponotus fallax
Príspevky: 122
Dátum registrácie: Sobota, 15. Januára 2011, 12:55

Re: Formikárium pre Myrmica rubra

Príspevok od užívateľa Sethiel » Štvrtok, 30. Júna 2011, 23:29

Ta aréna má za zem písek nebo jen tvrdou sádru? A pokud sádru, jak jsi to udělal, že není úplně rovná jako hladina, ale taková lehce kopcovitá? (ano, jsem začátečník se sádrou :) )

Napísať odpoveď